salamisol@gmail.com

Οι προγραμματικές θέσεις του «ΔΥΝΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣ» για τα απορρίμματα!!!!

1

Από την συνέντευξη του Υπ. Δημάρχου Σαλαμίνας Δημήτρη Ελευσινιώτη στο salamis-news.blogspot.com.

1η Θεματική: Διαχείριση των Απορριμμάτων

 

 1. Από την πρώτη μέρα εφ’ όσον εκλεγείτε θα έρθετε αντιμέτωπος με την σκληρή πραγματικότητα κι άλλοι δήλωσαν κάποτε πριν από σας, «τα σκουπίδια ή θα τα φάω ή θα με φάνε». Η πρώτη προσέγγιση σας στο φλέγον θέμα ποια θα είναι;

 

 • Πρέπει να επισημάνω εξ αρχής πως για την επιεικώς απαράδεκτη κατάσταση στην διαχείριση των απορριμμάτων υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες από όλους τους μέχρι τώρα διοικήσαντες τον Δήμο. Αναφέρομαι κυρίως στο γεγονός πως ποτέ δεν εφαρμόσθηκαν οι Οδηγίες της ΕΕ που έχουν ενσωματωθεί στο Εθνικό Δίκαιο και καθορίζουν την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων. Βάσει των οδηγιών αυτών προσφέρονται κίνητρα για την ανάκτηση και την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση έρχονται μεγάλα πρόστιμα. Υπόψη πως τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται από το 2020 θα είναι ακόμη μεγαλύτερα και θα έλθουν να προστεθούν στην αύξηση του τέλους ταφής γιατί το ΧΥΤΑ Φυλής θα μεταφερθεί στο Γραμματικό, δηλ. περισσότερα χλμ. που σημαίνει και αύξηση του κόστους που τώρα είναι 172€/τ.

 

 1. Έχουμε δυο μεγάλα προβλήματα τα οικιακά απορρίμματα και τα εξωοικιακά – ογκώδη! Πιστεύετε πως το θέμα είναι πρωτίστως οικονομικό για την επίλυση του;

 

 • Το πρόβλημα δημιουργείται κυρίως από την μη ύπαρξη ανακύκλωσης. Όπως γνωρίζεται τα οικιακά απορρίμματα περιέχουν ανακυκλώσιμα υλικά που φτάνουν σε ποσοστό περίπου το 80%. Στη Σαλαμίνα τα τελευταία χρόνια το ποσοστό ανακύκλωσης έχει σχεδόν μηδενιστεί, ακόμη και στις Δημόσιες Υπηρεσίες. Όσον αφορά τα ογκώδη και εξωοικιακά αποτελούνται κυρίως από κλαδέματα κήπων και καθαρισμούς οικοπέδων και συνεπώς επιδέχονται και αυτά κομποστοποίηση.

 

 1. Γνωρίζετε ασφαλώς κι απ την δική σας περιοχή πως τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων για τα οικιακά απορρίμματα είναι είδος πολυτελείας μια και δεν υπάρχουν τακτικά δρομολόγια πιστεύω για αντικειμενικούς λόγους μη επάρκειας αυτοκινήτων κλπ αυτό πως σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε;

 

 • Οι παραγόμενες ποσότητες αστικών απορριμμάτων είναι περίπου 90 τόνοι ημερησίως που το καλοκαίρι διπλασιάζονται. Τα ογκώδη και εξωοικιακά κυμαίνονται από 70 – 100 τόνους ημερησίως και το καλοκαίρι 170 -200 τόνους (αναλογία αστικών / εξωοικιακών 1:1). Απαιτείται άμεσα να πετύχουμε μείωση του συνολικού όγκου των απορριμμάτων και παράλληλα να γίνει αναδιάρθρωση των δρομολογίων των απορριμματοφόρων. Το πρώτο, η μείωση γίνεται με την Ορθή Διαχείριση Απορριμμάτων (Ο.Δ.Α.) που σημαίνει Διαλογή στη Πηγή – Επανάχρηση και Ανακύκλωση και το δεύτερο με την χρήση αισθητήρων πληρότητας κάδων. Με την εφαρμογή αυτή τα απορριμματοφόρα συλλέγουν στοχευμένα εκεί που υπάρχει ανάγκη λαμβάνοντας υπόψη τη χωροταξία του νησιού ( κέντρο, οικιστικές περιοχές), την περιοδικότητα αποκομιδής και τις αυξημένες ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου.

 

 1. Θα μπορέσει ο Δήμος αφ’ ενός να υποδείξει χώρους προς εναπόθεση τέτοιων προϊόντων κι αφετέρου να επιβάλλει την εφαρμογή του μέτρου;

 

 • Οπωσδήποτε. Ήδη έχει γίνει από τον συνδυασμό μας η σχετική προεργασία για την χωροθέτηση τόπων για Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και 4 «ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ», στις 4 Δημοτικές Κοινότητες, για το διαχωρισμό και απόρριψη σε κάδους ανάλογα με το είδος των ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο κλπ.), των πράσινων, των οργανικών, των εξωοικιακών και των μπαζών. Επιπλέον άμεσα θα καθιερώσουμε ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σε σπίτια, επιχειρήσεις, σχολεία, Δημόσιες και Δημοτικές υπηρεσίες, τράπεζες, ΚΑΠΗ κλπ. Παράλληλα θα διευκολύνουμε την τοποθέτηση περιπτέρων  ‘’ανταποδοτικής’’ ανακύκλωσης σε επιλεγμένα σημεία της πόλης και θα εφαρμόσουμε τη «Διαλογή στην πηγή» των απορριμμάτων και το σύστημα αποκομιδής πόρτα- πόρτα με οικονομικά κίνητρα (π.χ. μείωση δημοτικών τελών) για τους δημότες.
 • Θα προωθήσουμε την οικιακή και συνοικιακή κομποστοποίηση σε συνεργασία με τους τοπικούς εξωραϊστικούς συλλόγους και φορείς. Λειοτεμαχιστές θα τεμαχίζουν επιτόπου κλαδιά και πράσινα. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε λειτουργία Δημοτικής Επιχείρησης Κομπόστ και Φυτωρίου με αερόβια μέθοδο για παραγωγή κομπόστ που θα δώσει και νέες θέσεις εργασίας και οικονομική ωφέλεια στον Δήμο.
 • Ακόμη σε συνεργασία με φορείς θα λειτουργήσουμε Κέντρο Ανακύκλωσης Εκπαίδευσης Διαλογής στην Πηγή (Κ.Α.Ε.ΔΙ.Σ.Π.) όπου θα πραγματοποιούνται δράσεις εκπαίδευσης για τη Διαλογή στην Πηγή. Θα εφαρμοστεί πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή στις Σχολικές Μονάδες του Δήμου με απώτερο σκοπό την σωστή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, ενεργοποίηση των 6.000 μαθητών και των οικογενειών τους, έτσι ώστε οι μαθητές να γίνουν οι αυριανοί ευαισθητοποιημένοι περιβαλλοντικά ενεργοί πολίτες.
 • Για την επιτυχή μετάβαση στην Ορθή Διαχείριση θα γνωστοποιήσουμε στους δημότες το σχέδιο δράσης με όλους τους διαθέσιμους τρόπους, εκσυγχρονίζοντας τη διεύθυνση περιβάλλοντος- πρασίνου και καθαριότητας και λειτουργώντας ¨ειδικό γραφείο¨ με αποκλειστική τηλεφωνική γραμμή. Ακόμη θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση των δημοτών με απόλυτη διαφάνεια για τους όγκους των ανακυκλώσιμων υλικών, για το κόστος διαχείρισης καθώς και για τις οικονομικές επιπτώσεις – πρόστιμα προς το Δήμο από τη μη εφαρμογή του σχεδίου, όπως προβλέπεται και από τη νομοθεσία.

 

 1. Είναι θέμα θέλησης ενός Δημάρχου η αντιμετώπισης του προβλήματος ή μήπως όχι;

 

 • Όπως δείτε και στο πρόγραμμά μας που είναι έτοιμο και θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα και στο https://www.elefsiniotis.euhttps://www.facebook.com/dynatosdimos η σημερινή απαράδεκτη περιβαλλοντικά και υψηλού οικονομικού κόστους κατάσταση που επικρατεί στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων που χρησιμοποιεί το ΧΥΤΑ Φυλής, ήταν μια προδιαγεγραμμένη πορεία για όσους γνωρίζουν έστω και τα βασικά της διαχείρισης των απορριμμάτων στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Εφόσον η πρακτική της Ε.Ε. είναι να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις ώστε να φτάνουν τα λιγότερα δυνατόν υλικά σε αυτά τα κέντρα  εμείς, ζώντας στο δικό μας μικρόκοσμο, προβαίναμε ή δεν προβαίναμε σε ενέργειες που μας οδήγησαν αδιέξοδο. Για μας αποτελεί δέσμευση η αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων που πρέπει να γίνεται εντός του νησιού.

 

 1. ‘’Λεφτά υπάρχουν ή δεν υπάρχουν’’: Σύγχρονη έκφραση του συρμού θα έλεγα! Τελικά υπάρχουν ή όχι;

 

Τα παραδείγματα που έχουμε από Δήμους που έχουν λύσει και το πρόβλημα αυτό αλλά και άλλα, όπως ο Δήμος Χαλανδρίου, ο Δήμος Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης κ.ά. είναι πως λεφτά υπάρχουν, αν τα διεκδικήσεις και νοικοκυρέψεις τον Δήμο σου. Αλλά αυτό προϋποθέτει σχεδιασμό ενεργειών σε βάθος χρόνου, τεχνολογική γνώση και τους σωστούς ανθρώπους στις σω­στές θέσεις και όχι δικαιολογίες για την ανυπαρξία λύσεων. Θυμίζει τους μαθητές που πάνε αδιάβαστοι στο σχολείο και ύστερα τους φταίει κάποιος άλ­λος. Γιατί το θεσμικό πλαίσιο, οι χρηματοδοτήσεις, η γρα­φειοκρατία, οι υπάλληλοι του Δήμου, όλα μα όλα είναι πανομοιότυπα με την υπόλοιπη Ελλάδα. Μια διαφορά υπάρχει στους παραπάνω Δήμους: οι άνθρωποι στους οποίους οι δημότες εμπιστεύτηκαν τον τόπο τους.

 

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*