salamisol@gmail.com

Συνέντευξη με τους PROJECT RENEGADE

19885980_1922916854663254_1670688125_o

Οι Project Renegade είναι ένα τετραμελές metal συγκρότημα από την Αθήνα.Ξεκίνησε ως εγχείρημα των Ody (drums) και Μαριάννα (φωνή) και στο line-up προστέθηκαν αργότερα οι Τάσος (κιθάρα) και Μάκης (μπάσο). Ο ήχος των Project Renegade είναι ένα μίγμα alternative, nu, industrial και gothic metal με μοντέρνο ήχο, groove, ambience και ηλεκτρονικά στοιχεία.

Συνδυάζοντας heavy riffs με γυναικεία φωνητικά και groovy drumbeats η μπάντα έχει δημιουργήσει τον δικό της μοναδικό ήχο και έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές από τον ελληνικό και ξένο τύπο.

Oι Project Renegade κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο EP τους“Cerebra” στις 26 Μαρτίου 2017 για το οποίο έκαναν και το πρώτο τους videoclip για το κομμάτι “Pressure”. Aυτή τη στιγμή δουλεύουν πάνω στον πρώτο τους full-length δίσκο και στο να διαδώσουν την μουσική τους μέσω των live.

Ας δούμε τι είπαν όμως στη συνέντευξη που έδωσαν στο salamisol.gr:

1.Και το όνομα της μπάντας PROJECT RENEGADE , πως και καταλήξατε σε αυτό;

Όταν ξεκινήσαμε το 2014 τα ιδρυτικά μέλη, δηλαδή εγώ και η Μαριάννα βλέπαμε το εγχείρημα μας ως ένα project καθώς δεν ήμασταν ακόμα ολοκληρωμένη μπάντα. Ήμασταν απλά δύο παιδιά που παίζανε μουσική από πολύ μικροί μαζί και βρέθηκαν στο σημείο να είναι πλέον δυο μεγάλοι άνθρωποι που ήταν έτοιμοι και ώριμοι για να κάνουν κάτι δικό τους όπως ακριβώς το ήθελαν εκείνοι. Σκεπτόμενοι λοιπόν σχετικά με το τi θέλαμε να κάνουμε και τί θέλαμε να εκφράσουμε, προσέξαμε διάφορες τυποποιημένες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, απόψεις και στάσεις που υιοθετούσαν  οι άνθρωποι ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα. Αυτός ο ρομποτικός τρόπος ζωής και αποδοχής ερεθισμάτων μας δημιουργούσε πάντα ένα αίσθημα θυμού. Σαν προσωπικότητες πάντα «αποστατούμε» από τέτοιους τρόπους ζωής, εξού λοιπόν και το Renegade που σημαίνει αποστάτης. Έτσι λοιπόν βρήκαμε το όνομα για την μπάντα μας, η οποία υποστηρίζει τη μοναδικότητα του ατόμου και την κριτική σκέψη και όχι την τυφλή και άνευ κρίσης ομαδοποίηση. Είναι επίσης ένα όνομα που χαρακτηρίζει ακριβώς το εγχείρημα μας, το οποίο δεν υπάγεται σε κανόνες και περιορισμούς.

2.Πώς επιλέξατε ως τίτλο το ’’Cerebra’’; Σε τι αναφέρονται οι στίχοι;

Είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία… Το αρχικό όνομα του EP ήταν «Psychoanatomy» καθώς οι στίχοι μιλάνε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνομήλικοι μας στην χώρα μας αναφορικά με τον βιοπορισμό μας, την πραγμάτωση των ονείρων μας, το άγχος που μας διέπει, τους αυτό- περιορισμούς που θέτουμε και τους γενικότερους φόβους μας. Πάρα ταύτα, όταν δουλεύαμε το artwork για το EP συνειδητοποιήσαμε ότι ο τίτλος δεν μας ικανοποιούσε. Επομένως θέλαμε να βρούμε κάτι που να εκφράζει την εγκεφαλική σύνδεση των καταστάσεων που περιγράφαμε αλλά δεν ξέραμε τι… Είναι γνωστό γεγονός σε όσους ακολουθούν την μπάντα και σε όλους τους φίλους μας ότι είμαι φανατικός λάτρεις των comic-books. Μια μέρα λοιπόν διάβαζα X-men και έπεσα πάνω στο Cerebro, αυτό σε συνδυασμό με το ότι σκεφτόμασταν ότι θέλουμε ένα όνομα που να δηλώνει την εγκεφαλική σχέση των συναισθημάτων, με το γεγονός ότι έχω κάποιες γνώσεις πάνω στην νευρολογία και τέλος σε συνδυασμό με το ότι θεωρώ πολύ  cool όταν βάζει κάποιος το φώνημα “a” σε λέξεις που δεν το έχουν στα αγγλικά π.χ. Music/Musica, Future/Futura, δημιούργησε το “Cerebra”. Η ιδέα στηρίχτηκε βέβαια πιο πολύ στον νευρολογικό όρο Cerebral παρά στους X-men απλά ήθελα να το βάλω και αυτό μέσα σαν fan fact!

3.Θα θέλατε να μας δώσετε κάποιες λεπτομέρειες πίσω από τη δημιουργία του.Πόσο σας πήρε να το δημιουργήσετε, συνθέτες, παραγωγή κλπ…

Ξεκίνησε αρχικά σαν demo αλλά επειδή μείναμε χωρίς Line up αποφασίσαμε να έχουμε στα χέρια μας μια ολοκληρωμένη παραγωγή για να μπορέσουμε να δείξουμε σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο – είτε fan είτε μουσικό – ποιοί είμαστε ακριβώς και τί κάνουμε. Προφανώς όταν θες να δείξεις το 100% της ταυτότητας σου σε μια μουσική δουλειά σου παίρνει χρόνο και παρότι είμαστε χρόνια μουσικοί, αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλά ήταν να συνθέτουμε μουσική. Έτσι περάσαμε ένα χρόνο κοντά στον Δημήτρη Μισυρλή στο Matrix Recording Studio Athens με τον οποίο ηχογραφήσαμε και κάναμε μαζί την μίξη του δίσκου. Μας έμαθε πολλά πράγματα σχετικά με την διαδικασία του Producing ενώ το Mastering το ανέλαβε ο Γιώργος Μπόκος στα Grindhouse Studios Athens. Η ενορχήστρωσή του έχει γίνει από εμένα και τη Μαριάννα και η ηχογράφηση του έχει γίνει από εμάς σε συνεργασία με άλλους φίλους μας μουσικούς που ήρθαν και βοήθησαν για την πραγμάτωση του.

4.O αγγλικός στίχος είναι και ένα από τα διαβατήριά σας για να ακουστείτε «παραέξω»; Τι παίζει για σας έξω από τα σύνορά μας;

Δεν θα το έλεγα «διαβατήριο»…απλά κανένας μας δεν ακούει ελληνόφωνη μουσική. Αν τώρα αυτό βοηθάει να ακουστούμε παραέξω; Σιγουρά! Αλλά δεν ήταν ποτέ αυτός ο σκοπός για τον οποίο αποφασίσαμε να έχουμε αγγλικό στοίχο. Όπως είπα και πριν κάνουμε ό,τι θέλουμε, όποτε και όπως το θέλουμε. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής, έξω υπάρχει πιο πολύ…διάθεση θα έλεγα… για καλύτερη κατανόηση της μπάντας και επίσης πιο πολύ διάθεση για εμβάθυνση σε αυτή. Όχι πως εδώ δεν υπάρχει απλά η πλειοψηφία του ανοιχτού μυαλού και του κριτικού και αναλυτικού ακούσματος φαίνεται να υπερτερεί στις ανταποκρίσεις του εξωτερικού. Εδώ πέρα βλέπουν ότι ο «frontman» μας είναι ουσιαστικά «frontwoman» και κατευθείαν μας χώνουν στο κουτί που γράφει «Symphonic metal, Goth metal κλπ» και νομίζουν πως θα μιλάμε για δράκους νεράιδες και τα σχετικά. Όχι πως υπάρχει πρόβλημα με αυτό, ισά ισα πολλές από αυτές τις μπάντες είναι σκέτη πόρωση! Αλλά εμείς δεν είμαστε έτσι… Πιστεύω πως μια ματιά να ρίξει κανείς στην μπάντα θα καταλάβει ότι δεν μπαίνουμε εύκολα σε κάποιο κουτί. Είναι και ο λόγος που είτε είναι Έλληνες είτε ξένοι δεν ξέρουν που να μας κατατάξουν, μας έχουν πει από Groove metal μέχρι orchestral και experimental. Πάρα ταύτα εμείς εκτιμάμε και την δικιά μας σκηνή και θέλουμε να επεκταθούμε και να χτίσουμε την οικογένεια των Project Renegade με fans και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό. Και τα δύο έχουν τα καλά και τα κακά τους.

5.Τι είναι αυτό που σας βοηθάει να προχωράτε σε μια «δύσκολη» χώρα;

Πιστεύουμε σε εμάς ,πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε, πιστεύουμε στο μήνυμα μας και ότι και να γίνεται στον κόσμο πιστεύουμε στην δύναμη της μουσικής και αγαπάμε την μουσική 100%. Υπάρχουν φορές που περνάμε δύσκολα γιατί δεν βγάζουμε δεκάρα από την μουσική και δεν βρίσκουμε εύκολα δουλειά ή πρέπει να βρούμε ΠΑΛΙ δουλειά; ΝΑΙ! Αλλά κανείς δεν μπορεί να μας πάρει το ότι μια φορά την εβδομάδα θα μαζευτούμε, θα πιάσουμε τα όργανα μας και θα γράψουμε ένα τραγούδι που ενδεχομένως να εκφράσει και ένα άλλο παιδί που πρέπει να βρει δουλειά ή πρέπει να βρει ΠΑΛΙ δουλειά και του είναι δύσκολο. Η μουσική μάς βοηθάει να κάνουμε τα πάντα σε αυτή την παράνοια που λέμε χώρα και ευελπιστούμε να βοηθάει και να βοηθήσει και άλλους πέρα από εμάς.

6.Ποιος είναι ο κοινός σας στόχος;

Να προωθήσουμε αυτή την μπάντα όσο πιο πολύ γίνεται, να φέρουμε (εμείς και κάθε άλλη νέα μπάντα με την προσωπική της προσπάθεια) ένα  νέο κύμα ήχου στην ελληνική μουσική σκηνή και να διευρύνουμε τα ακούσματα που υπάρχουν μέχρι τώρα. Επιπροσθέτως θέλουμε να διευρύνουμε το όνομα Project Renegade στο εξωτερικό αντιπροσωπεύοντας την δουλειά μας αλλά και την ελληνική μουσική σκηνή στο εξωτερικό βάζοντας και εμείς την σφραγίδα μας στον μουσικό χάρτη! Αυτος είναι ο στόχος τον οποίο γνωστοποιούμε σε κάθε μέλος της μπάντας με την Μαριάννα ακριβώς για να υπάρχει μια κοινή βάση!

7.Ελληνική Σκηνή. Το σχόλιό σας.

Όπως είπα και παραπάνω έχει τα καλά της έχει και τα κακά της… Πλέον οι καινούργιες καλές ελληνικές μπάντες είναι άφθονες και οι δουλειές τους…υπέροχες, ενδιαφέρουσες, μια ωραία εναλλακτική στο ήδη υπάρχον και σεβαστό πεδίο που δημιούργησαν οι προηγούμενοι μας. Υπάρχουν όμως πολλές κλίκες και λίγη διάθεση για συνεργασία. Τα αυτιά των παλιών δεν είναι ανοιχτά και ανήσυχα για να συνεργαστούν και να αναδείξουν το καινούργιο και οι καινούργιοι δεν έχουν τα πολυπόθητα, ονειρεμένα, all gourmet, priority pass «Κονέ» για να συνεργαστούν με τους παλιότερους. Και δυστυχώς δεν είναι θέμα «μαζί μας αν σε ξέρουμε, εναντίον μας αν είσαι άγνωστος». Είναι θέμα αδράνειας. Κανείς δεν ψάχνεται! Ή τουλάχιστον κανείς δεν ψάχνεται πέρα από τον ήχο του. Έτσι η σκηνή μένει σε αυτό που ξέρουμε και το αρμέγουμε μέχρι την τελευταία του σταγόνα. Κάποια στιγμή όμως θα τελειώσουν και αυτές και τότε θα αρχίσει το ψάξιμο για καινούργιες μπάντες και ευελπιστώ όλοι αυτοί που προσπαθούν και κάνουν καλές δουλειές να αναγνωριστούν! Από κει και πέρα υπάρχουν και οι μαγαζάτορες και οι διοργανωτές που υιοθετούν το μοντέλο του εξωτερικού τύπου «Πλήρωσε για να παίξεις, πλήρωσε για έκθεση…» Ακόμα χειρότερα έχω ακούσει και το «Δεν δέχομαι ελληνικές μπάντες για support» γιατί προφανώς έχουμε λιγότερα ως και καθόλου έσοδα για αυτούς. Δυστυχώς για αυτούς το θέμα αφορά την μουσική και η μουσική είναι τέχνη όχι Business όσο και αν οι τσέπες τους λένε αλλιώς και για την τέχνη όλοι πρέπει να κάνουμε θυσίες είτε είμαστε μουσικοί είτε διοργανωτές κλπ κλπ. Αλλιώς εκεί…στο προαναφερθέν άρμεγμα! Επομένως για να τα συγκεντρώσω όλα σε μια απάντηση, από την στιγμή που δεν υπάρχει απόλυτη υποστήριξη μεταξύ μπαντών, δεν υπάρχει υποστήριξη από διοργανωτές και μαγαζάτορες…ΣΙΓΟΥΡΑ δεν υπάρχει υποστήριξη από δισκογραφικές, όταν με ρωτάνε «Ελληνική σκηνή..» απαντάω «…Ποιά;»

8.Επόμενα σχέδιά σας και τι πρέπει να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον;

Πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η ηχογράφηση του πρώτου full-length δίσκου μας, συζητάμε να ξεκινήσουμε κάποια δρώμενα μέσω ίντερνετ αλλά δεν μπορώ να πω ακόμα τι γιατί είναι ακόμα στα σκαριά και τέλος έχουμε μια εμφάνιση 1η Οκτώβρη στο MODU και περιμένουμε όλους σας να έρθετε να κοπανηθούμε και να γνωριστούμε εκεί.

9.Για το τέλος, πραγματικά πρέπει να σας ρωτήσω σχετικά με τον  δίσκο σας ο οποίος ήταν στα αλήθεια υπέροχος. Ποια η συμβολή σας στο αποτέλεσμα που ακούσαμε και πώς καταφέρατε να δημιουργήσετε ένα τόσο ιδιαίτερο άλμπουμ;

Σε ευχαριστούμε για τα καλά λόγια και το εκτιμάμε αφάνταστα. Τέτοια είναι τα λόγια που μας κάνουν να συνεχίζουμε με πάθος αυτό που κάναμε. Όσο για την ερώτηση… Όλα ήταν ένα αποτέλεσμα καλών και ξεκάθαρων συνεργασιών. Από την μεριά μας εμείς κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να γράψουμε την καλύτερη μουσική που μπορούμε να γράψουμε… Αυτό δεν είναι εύκολο πράγμα. Ο ήχος μας είναι ένα τεράστιο μίγμα ερεθισμάτων, εμπειριών απόψεων και  για να το εκφράσουμε σωστά πρέπει να είμαστε πολύ ειλικρινές και ανοιχτοί απέναντι στους εαυτούς μας και στα συναισθήματα μας. Επίσης πρέπει να είμαστε πολύ πειθαρχημένοι και να λειτουργούμε σαν υπηρέτες του οράματος μας. Είναι δύσκολο να βάζεις τον εγωισμό σου στην άκρη πολλές φορές. Επίσης πρέπει να είμαστε πολύ μεθοδικοί στις επιλογές μας και στο να τιθασεύουμε την φαντασία μας γιατί – ειδικά μουσικά – οι επιρροές μας είναι αρκετά διευρυμένες, από Metal μέχρι  funk, jazz, hip hop… ακόμα και world και tribal και θέλει πολύ πειθαρχία για να καταλάβεις πού πρέπει να κάνεις τί, αλλά και τί είναι το καλύτερο για την μουσική σου και όχι για εσένα. Έτσι συμβάλλουμε πάντα σε ό,τι κάνουμε μουσικά…οραματιζόμαστε και όταν συμφωνούμε ότι αυτό είναι το όραμα σταματάει να υπάρχει ο Οdy, η Μαριάννα, o Tάσος, ο Μάκης κ.ο.κ. Υπάρχουν οι Project Renegade, και οι Project Renegade κάνουν ότι πρέπει για να υπηρετήσουν σωστά το όραμα, το μήνυμα και την μουσική τους. Σε ευχαριστώ πολύ για αυτή την ερώτηση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα!

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*