salamisol@gmail.com

«Μήδεια» του Δημήτρη Ζουγκού

«Μήδεια»
του Δημήτρη Ζουγκού

0453ac52-3f57-456e-9616-9b1800b23ce4

από τις 21 Μαρτίου, στο θέατρο Αγγέλων Βήμα

 

Στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ διαρκείας ελληνικού θεατρικού έργου 21ου αιώνα, που πραγματοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λείας Βιτάλη στο «Αγγέλων Βήμα», παρουσιάζεται η «Μήδεια» του Δημήτρη Ζουγκού σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου, από τις 21 Μαρτίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 19.30.

 

Λίγα Λόγια για το έργο:

Η Μήδεια του Δημήτρη Ζουγκού είναι μια σύγχρονη γυναίκα που υπομένει ανείπωτα βασανιστήρια και ταπεινώσεις από την σαδιστική οικογένεια του συζύγου της. Μέχρι που έρχεται στο προσκήνιο η Μήδεια του Ευριπίδη. Στον αρχαίο λόγο της, βρίσκει την παρηγοριά και την προτροπή και πλέον το μητρικό ένστικτο δεν αποτελεί δικαιολογία.

 

Γιατί μια ακόμη Μήδεια;

Η Μήδεια του Ευριπίδη, γραμμένη το 431 π.Χ, είναι το πιο ερωτικό έργο που δημιουργήθηκε ποτέ. Έκτοτε χιλιάδες συγγραφείς ασχολήθηκαν με την σπουδή του στα πλαίσια της μαθητείας τους και άλλοι σαγηνεμένοι με τον μύθο- όπως ο Σενέκας και ο Μύλλερ- τον ξαναέγραψαν χρησιμοποιώντας ως καμβά την δική τους σύγχρονη πραγματικότητα προκείμενου να καταδείξουν την εξέλιξη της κοινωνίας στα διαχρονικά ερωτήματα που θέτει ο Ευριπίδης. Τον ρόλο της γυναίκας, τον έρωτα, την εκδίκηση, το μίσος, την τιμωρία, την δικαιοσύνη, την οικογένεια, και την πίστη.

 

Η Μήδεια του Δημήτρη Ζουγκού έρχεται σε άμεση σύνδεση με την αρχαιότερη. Γραμμένο σε μέτρο τροχαϊκό ακολουθεί πιστά τα βήματα του Ευριπίδη ενώ συγχρόνως γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στον αρχαίο κόσμο και τις συνήθειες του με τον παρόντα. Ο λόγος τους είναι κοινός, τα παθήματα και οι συνθήκες όμως, όχι.

 

Η Μήδεια του Δημήτρη Ζουγκού υπομένει ανείπωτα βασανιστήρια και ταπεινώσεις. Η αξιοπρέπεια της έχει υποστεί ανεπανόρθωτες  βλάβες. Η σαδιστική οικογένεια που την περιβάλλει την έχει μετατρέψει σε δούλα. Η μάχη στο μυαλό της έχει από καιρό χαθεί και η μοίρα φαίνεται τετελεσμένη.

 

Το μόνο που την κρατά στην ζωή είναι το μητρικό ένστικτο. Μέχρι τουλάχιστον οι εξελίξεις να φέρουν στην επιφάνεια κάτι πιο πρωτόγονο και θεϊκό.  Το μίσος.  Μέσα απ’ αυτό η Μήδεια θα αναγεννηθεί ως φοίνικας και θα αρχίσει να υφαίνει τον φονικό ιστό.

 

Η Μήδεια του Δημήτρη Ζουγκού δεν σκοτώνει τα παιδιά της.

Η δαιμόνια μηχανή της  έχει προδικάσει  χειρότερο τέλος.  

Ταυτότητα Παράστασης:

Κείμενο: Δημήτρης Ζουγκός

Σκηνοθεσία: Αυγουστίνος Ρεμούνδος

ΚοστούμιαΣκηνικά: Τόνια Αβδελοπούλου

Σχεδιασμός φωτισμού: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη

Διδασκαλία χορογραφίας Φλαμένγκο : Ηλέκτρα Χρυσάνθου

 

Βοηθός σκηνοθέτη: Νίνα Ντούνη

Φωτογραφίες: Νικολέτα Γιαννούλη

Video- Trailer: Νικήτας Χάσκας

Αφίσα: Αλέξανδρος Βενιέρης

 

Ερμηνεύουν: Έλενα Τυρέα (Μήδεια), Μαρία Καραβασίλη (Χορός)

 

Στοιχεία Παράστασης:

Προγραμματισμένη Πρεμιέρα: Δευτέρα, 21 Μαρτίου

Ημέρες και Ώρες παράστασης: Δευτέρα και Τρίτη στις 19.30

      Παραστάσεις έως 26 Απριλίου

Διάρκεια: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές Εισιτηρίων: 12 € (γενική είσοδος), 8 € (φοιτητικό), 5 € (ανέργων)

Facebook page: https://www.facebook.com/medea2016play/info/?tab=page_info

Ιστότοπος: http://www.medea-play.com

Χώρος: Αγγέλων Βήμα, Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια // Τηλ: 210 5242211 &-213 //  info@aggelonvima.gr // www.aggelonvima.gr

 

Ευχαριστίες:

Κινητήρας στούντιο και Αντιγόνη Γύρα, Taconeo Flamenco + Κρουστά, Σπύρος Βάρελης, Γιώργος Σκιτζάκος, Ιερός Ναός Ευαγγελίστριας Πειραιώς.

 

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*