salamisol@gmail.com

ΘΕΑΤΡΟ ΡΟΔΑ- Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Μαρίας Περετζή

Tempest-2019-3316

Κακός καιρός; Πολύ κακός. Η Τρικυμία ξεσπάει ξαφνικά, φέρνει πανικό, σύγχυση στο νου και φόβο στις καρδιές αυτών που ταξιδεύουν με το ωραίο σκάφος. 

Μια περιπέτεια λίγων ανθρώπων, γραμμένη από τον Σαίξπηρ, μας αποκαλύπτει κόσμους παράξενους με μάγους και ξωτικά, που όμως είναι τόσο όμοιοι με όλα τα κωμικοτραγικά που ζούμε σήμερα. Ένας δούκας διωγμένος από την πατρίδα του, αποκλεισμένος σε ερημονήσι, θα κάνει τα πάντα για να επιβιώσει. Στο νησί αυτό τα πνεύματα της φύσης πασχίζουν να ελευθερωθούν από την κυριαρχία των κατώτερων ενστίκτων του ανθρώπου που περιγελούν την καλοσύνη. 

Όμως ο χρόνος λιγοστεύει και η αγωνία μεγαλώνει. Θα καταφέρει ο εξόριστος Πρόσπερος να εξασφαλίσει ένα μέλλον για το παιδί του, που με τόσους κόπους μεγάλωσε στη μοναξιά του τόπου αυτού; Τι θα κερδίσει προκαλώντας την Τρικυμία;

Η αγριεμένη θάλασσα σπρώχνει σοκαρισμένους τους ταξιδιώτες στην ακτή, αποκαλύπτοντας τι ενδιαφέρει πραγματικά τον καθένα τους. Πρίγκηπες, ευγενείς και σύμβουλοι συνθέτουν την εικόνα της εξουσίας με τις ευθύνες και τις δολοπλοκίες που τη συνοδεύουν. Οι ναύτες και οι ακόλουθοι έχουν τα πάθη των ανθρώπων που δουλεύουν για να ζήσουν. Το σκηνικό του έρωτα ζωντανεύει για ένα νεαρό ζευγάρι. 

Στο κέντρο στέκει ο άνθρωπος και η προσπάθειά του να αποκατασταθεί η σχέση του με ότι συμβαίνει στη ζωή του. Κανείς  δεν μένει πιά ο ίδιος μετά απ’ την ΤΡΙΚΥΜΙΑ, που με την μαεστρία της θεατρικής πένας του Σαίξπηρ, δίνει την ευκαιρία στο θεατή να δει τη ζωή του με άλλο βλέμμα.

Η θεατρική ομάδα ΡΟΔΑ παρουσιάζει φέτος ξανά, μετά από 20 χρόνια, την ΤΡΙΚΥΜΙΑ σε σκηνοθεσία Μαρίας Περετζή. Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση στο τελευταίο θεατρικό έργο του μεγάλου συγγραφέα, σε μετάφραση του Δημήτρη Περετζή. Τα μέλη της ομάδας ΡΟΔΑ ζωντανεύουν, όπως πάντα, τους χαρακτήρες μέσα από ιδιαίτερη, μακρόχρονη προετοιμασία και δημιουργούν μόνοι τους κάθε μέρος της παραγωγής. Στην ΤΡΙΚΥΜΙΑ θα ακουστούν ζωντανά φλάουτο, πιάνο και κρουστά από τους Τάκη Πατερέλη, Πία Πιερράκου και Γιώργο Ντούνη. 

Οι εντυπώσεις από το λόγο, τη μουσική και τα χορικά της παράστασης φέρνουν άμεσα το θεατή σε επαφή με τον πανάρχαιο ρόλο του θεάτρου, που έχει τη δύναμη να λειτουργεί θεραπευτικά ακόμη και σήμερα.

Tempest-2019-2489Η Ομάδα ΡΟΔΑ, με ιδρύτρια τη Μαρία Περετζή, δημιουργεί εδώ και 28 χρόνια. Οι θεατρικές και μουσικές παραγωγές της έχουν τύχει ευνοϊκών κριτικών από ευρύ φάσμα του Ελληνικού τύπου και  πρόσφατα (2019) υπήρξε εκτεταμένο αφιέρωμα στο έργο της από το περιοδικό «ΤΟΠΟΣ ΘΕΑΤΡΟΥ». Το βλέμμα και ο τρόπος δουλειάς της έχουν γίνει κινηματογραφικό θέμα (Ντοκιμαντέρ «Στο κέντρο του κύκλου» του Ορφέα Περετζή, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2017). Τηλεοπτικό αφιέρωμα σε τρείς παραστάσεις της έχει γίνει από το Αμερικανικό κανάλι CNN. Το Βραβείο ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ (2014) έχει απονεμηθεί στο μέλος της Δημήτρη Γασπαράτο, για την ερμηνεία του ως Γκιλγκαμές στο ομώνυμο θεατρικό έργο της ΡΟΔΑ. Ιστοσελίδα: www.rodatheater.gr

Διάρκεια 2:00’

Παραστάσεις 

1η Σεπτεμβρίου 2019:  Θέατρο Βράχων Βύρωνας,  ώρα 9 μ.μ. στο Φεστιβάλ «Στη σκιά των βράχων» 

20 Σεπτεμβρίου 2019: Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής» ώρα 9 μ.μ. στο Φεστιβάλ Ηλιούπολης

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: κανονικό:15 €,  άτομα με ειδικές ανάγκες: 10€

Προπώληση εισιτηρίων 13€ VIVA.gr  

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΟΜΑΔΑ ΡΟΔΑ - ΤΡΙΚΥΜΙΑ του Σαίξπηρ

 

Σκηνοθεσία: Μαρία Περετζή

Μετάφραση: Δημήτρης Περετζής
Σκηνικά: Νίκος Τσιουμπλεκτσής

Μουσική: Τάκης Πατερέλης/ Πία Πιερράκου/ Γιώργος Ντούνης/ Μαρία Περετζή 

Χορικά: Μαρία Περετζή

Κουστούμια: Μαρία Περετζή/ Ιουλία Βεντίκου/ Άννα Κυπραίου/ Μαρία Συμεωνίδου/ Βίκη Tσέλιου/ Αθηνά Παπαφώτη/ Χρυσούλα Μπέτσα/ Μαρία Τσούγκα/ Ιρις Μπαγλανέα/ Πάτυ Παπαγεωργίου/ Γιάννης Αγγέλης/ Πόπη Αστέρη/ Δέσποινα Λόγια/ Βούλη Φωτιάδου 

Ηχητικά: Δημήτρης Γασπαράτος/  Άγγελος Γιαννάτος

Φωτισμός: Μαρία Περετζή/ Δημήτρης Νέλλας/ Χάρης Καρίνος/ Φώτης Τραγανουδάκης 

Μακιγιάζ: Πάτυ Παπαγεωργίου/ Ιουλία Βεντίκου 

 

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ
Πρόσπερος Σταμάτης Λόγος

Μιράντα Τζέλα Αναγνωστοπούλου

Άριελ Ιουλία Βεντίκου/ Μάνια Μεταξά/ Πάτυ Παπαγεωργίου 

Κάλιμπαν Σταύρος Κάππας

Φερδινάνδος Θωμάς Γκότσης

Γκονζάλος Δημήτρης Μπόζες 

Αλόνζο Δημήτρης Νέλλας

Σεβαστιανός Γιάννης Αγγέλης

Αντώνιος Δημήτρης Γασπαράτος 

Φραγκίσκος Θεοχάρης Καρίνος 

Ανδριανός Γιώργος Κωστογιάννης

Τρίνκουλος Χρήστος Βαλαώρας / Άννα Κυπραίου

Στέφανος Αλέξανδρος Μπάτσης

Ίρις Πάτυ Παπαγεωργίου

Δήμητρα Πία Πιερράκου

Ήρα Αργυρώ Τσιουμπλεκτσή 

Ξωτικά Τζέλα Αναγνωστοπούλου/ Εύα Αυλίδου/ Δημήτρης Γασπαράτος/  Θεοχάρης Καρίνος/ Λένα Κοντοπίδου/ Άννα Κυπραίου/ Γιώργος Κωστογιάννης/ Αλέξανδρος Μπάτσης/ Χρυσούλα Μπέτσα/ Αθηνά Παπαφώτη/ Μαρίζα Πελεκάνου/ Ηλίας Πιλάτος/ Βίκυ Τσέλιου/ Αργυρώ Τσιουμπλεκτσή/ Μαρία Τσούγκα

 

Φωτογραφίες: Ορφέας Περετζής     Κείμενα: Ράνια Σπυροπούλου

 

Η ΡΟΔΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 28 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ 

ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ.

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕΙΡΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ 2014

Η Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών απένειμε ομόφωνα στον Δημήτρη Γασπαράτο τον «Έπαινο Κάρολος Κουν 2014 – Ερμηνείας Ηθοποιού σε Ελληνικό έργo» για τη δυναμική του ερμηνεία ως Γκιλγκαμές.

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ CNN

Το αμερικάνικο τηλεοπτικό κανάλι του CNN αφιέρωσε τρία μακροσκελή ρεπορτάζ παρουσιάζοντας σκηνές της Ραμαγιάνα, του Γκιλγκαμές και του Αμφιάραου, καθώς και συνεντεύξεις βασικών συντελεστών της.

Η ΡΟΔΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ – ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «Στο Κέντρο του Κύκλου» του Ορφέα Περετζή που προβλήθηκε στο 18ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει πλάνα από καθημερινή ζωή και τις στιγμές των ηθοποιών στα παρασκήνια λίγο πριν βγουν στη σκηνή, ξεδιπλώνοντας κινηματογραφικά τη μαγεία της τελετουργικής θεατρικής εμπειρίας που συντελείται σε κάθε στιγμή της προετοιμασίας και ολοκλήρωσης των παραστάσεων του Θεάτρου ΡΟΔΑ.     


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΡΟΔΑ;

Το ρεπερτόριό της η ΡΟΔΑ το αντλεί μέσα από τους μεγάλους μύθους και τα έπη της παγκόσμιας κληρονομιάς, έχοντας σαν στόχο να δημιουργήσει μια παράδοση θεατρικής αφήγησης των πιο σημαντικών έργων που έχουν επηρεάσει τη διάπλαση του κόσμου μας, κάνοντας τον Έλληνα θεατή άμεσο κοινωνό του πανανθρώπινου περιεχόμενού τους.

Τη θεατρική ομάδα ΡΟΔΑ δημιούργησε η Μαρία Περετζή, τον Ιανουάριο του 1991. Ο στόχος για τα μέλη της είναι να μελετήσουν τις δυνατότητες που έχει η θεατρική εμπειρία να συμβάλλει στην ευρύτερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και του δυναμικού του ανθρώπου. Με την καθοδήγηση της Μαρίας Περετζή, η θεατρική προετοιμασία για τον ηθοποιό της ΡΟΔΑ ξεπερνά πολύ τα όρια της συνηθισμένης θεατρικής προπαρασκευής. Ασκήσεις μνήμης, αντοχής, προσοχής και πολύπλοκων τελετουργικών χορών,  αποτελούν την αφετηρία της προσέγγισης στο θέμα της εκφραστικής ελευθερίας. Με την προσπάθειά του ο ηθοποιός ουσιαστικά επαναπροσδιορίζει το πλαίσιο της αντικειμενικής του εμπειρίας. Μέσα στο δικό του σώμα, τις προσωπικές του στάσεις, σκέψεις, μνήμες, τα συναισθήματά του, μέσα απ’ τους δικούς του φραγμούς και την υπέρβασή τους, έχει την ευκαιρία να περάσει στην Αποκάλυψη του Ατομικού του Άγνωστου. Καθώς στην επαγγελματική τους ζωή έχουν όλοι διαφορετικές ασχολίες (αρχιτέκτονες, έμποροι, καλλιτέχνες, γιατροί κλπ), η συνεργασία τους για το ξεπέρασμα κάθε δυσκολίας στην παραγωγή των θεατρικών τους παραστάσεων φέρνει μια φρεσκάδα, μια νέα διάσταση που εκδηλώνεται σε όλες τις φάσεις της δημιουργικής τους πορείας. 

 

Έχοντας συνειδητοποιήσει ότι ουσιώδες εμπόδιο για την επίτευξη ποιότητας στη συλλογική δουλειά είναι οι συγκρούσεις των ανθρώπων, τόσο οι εξωτερικές αντιπαραθέσεις που πολώνουν τις δημιουργικές δυνάμεις, όσο και οι εσωτερικές συγκρούσεις στον ψυχισμό του καθενός, η ομάδα συγκροτήθηκε για να μελετήσει στην πράξη τον τρόπο που τέτοιες τριβές μπορούν να ξεπεραστούν. Έτσι η δουλειά της ΡΟΔΑ αγγίζει τα όρια της μελέτης και της διεύρυνσης των ορίων της συνηθισμένης προσωπικότητας στον άνθρωπο. 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΡΟΔΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 

 

 

 Αλκιβιάδης Άγιος, μια θεατρική υπερπαραγωγή για την πολυτάραχη ζωή του Αλκιβιάδη με ζωντανές αναπαραστάσεις των Ελευσίνιων και των Καβείριων Μυστηρίων και των Μυστηρίων του Πανός: «Θέατρο Πειραιώς 131» «Αριστοτέλειο» (Θεσσαλονίκη), Αίθουσα 3Α, Φεστιβάλ του Δήμου Αμαρουσίου, Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Πετρούπολης, «Πολυχώρος Αθηναΐς», Φεστιβάλ του Δήμου Ηλιούπολης, Φεστιβάλ Δήμου Νέας Μάκρης, Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, Φεστιβάλ του Δήμου Χαλανδρίου («Θέατρο Ρεματιάς»), Φεστιβάλ του Δήμου Αγίου Δημητρίου, Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων» (Δήμος Βύρωνα), Φεστιβάλ Κηφισιάς.     

 

 Γκιλγκαμές, το πανάρχαιο Μεσοποταμιακό έπος: «Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη, «Θεατράκι» (Θεσσαλονίκη), Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Πετρούπολης, Αίθουσα 3Α, Φεστιβάλ του Δήμου Κηφισιάς και Φεστιβάλ Δήμου Χαλανδρίου («Θέατρο Ρεματιάς»).     .

 

 Αμφιάραος, ο Μάντης του Απόλλωνα: «Θέατρο Πειραιώς 131», «Θέατρο Δάσους» (Θεσσαλονίκη), Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου, Φεστιβάλ του Δήμου Περιστερίου, Φεστιβάλ του Δήμου Χαλανδρίου και Φεστιβάλ του Δήμου Αμαρουσίου.  

 

  Η Τρικυμία του Σαίξπηρ: «Θέατρο Τζένη Καρέζη», Διεθνές Φεστιβάλ Δήμου Πετρούπολης, Θέατρο της Αρχαίας Ολυμπίας, Φεστιβάλ του Δήμου της Άνοιξης.

 

  Η Ραμαγιάνα, το μέγα έπος της Ινδίας: Γκάζι, «Αθηναϊκό Θέατρο».        

 

  Το Ταξίδι του Ήχου: «Αθηναϊκό Θέατρο».

 

  Τμήματα της Οδύσσειας: ιδιωτική αίθουσα της «ΡΟΔΑ».

 

  Οι Διαδρομές Ονείρων, με θέμα την προσέγγιση του κόσμου των ονείρων μέσα από τις σύγχρονες θεωρίες της ψυχιατρικής. 

 

  • ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

 

Η Συναυλία «Αναζητητές» (Seekers) με μουσική Γκουρτζίεφ – ντε Χάρτμαν: Αίθουσα 3Α, Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Κηφισιάς, συναυλία στα πλαίσια του παγκόσμιου συνεδρίου «All and everything Conference» στο Λουτράκι, Κέντρο Τεχνών American Community Schools (ACS). Η ίδια συναυλία παρουσιάστηκε με συνοδεία video art στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ράδιο Σίτυ (Θεσσαλονίκη), στο Φεστιβάλ του Δήμου Χαλανδρίου («Θέατρο Ρεματιάς»), και στην Αίθουσα 3Α

 

Το CD «Αναζητητές» (Seekers) σε παραγωγή των 3A Records, παρουσιάστηκε στο χώρο εκδηλώσεων του Public (Πλατεία Συντάγματος) μέσα από ένα πάνελ συζήτησης με τους Δημήτρη Περετζή, Τάκη Πατερέλη και Δημήτρη Γασπαράτο. Την εκδήλωση προλόγισε ο συνθέτης, μουσικολόγος και καθηγητής όπερας και μουσικού θεάτρου του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μηνάς Αλεξιάδης.   

 

 Συναυλία Babylon City στην Αίθουσα 3Α

  • Συναυλία «Καρνάκ: Το Διαστημόπλοιο του Σύγχρονου Μάγου» με μουσική Γκουρτζίεφ – ντε Χάρτμαν στην Αίθουσα 3Α

Καλλιτεχνική επιμέλεια / Ενορχήστρωση ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΕΤΖΗ

 

  • ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Στις εκδοτικές δραστηριότητες του Θεάτρου Ρόδα συμπεριλαμβάνεται η έκδοση των βιβλίων που περιγράφουν τη δουλειά και τις μεθόδους της:

 Κινούμενοι Καθρέφτες της Ιφιγένειας Μακρή, PH.D., 2007. Εκδόσεις Κοάν. Η ανάλυση της ψυχολογικής προσέγγισης της Μαρίας Περετζή στη θεατρική διδασκαλία, που καταγράφει τις εμπειρίες των μελών της ΡΟΔΑ πάνω στα ίχνη που αφήνει η παράδοση του Ιερού Θεάτρου. 

 Roda Theater. Moving Mirrors: A Psychological Approach to Acting and teaching the Art of Theatre, Iphigenia Macri, Ph.D, 2010, 3 Alpha Publications 

 Θέατρο Ρόδα: Είμαι ένας ή πολλοί; του Δημήτρη Γασπαράτου, 2015, Εκδόσεις Τρία Άλφα. Μια διεισδυτική μελέτη της πρακτικής της Εργασίας του Γκουρτζίεφ μέσα από την πνευματικότητα της Θεατρικής Εμπειρίας, έτσι όπως αυτή εφαρμόζεται από τους συντελεστές της Ομάδας Ρόδα, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Μαρίας Περετζή, στα πλαίσια της ζωντανής παράδοσης του Θεάτρου του Ιερού.

αρχείο λήψηςΙστοσελίδα: www.rodatheater.gr

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*