salamisol@gmail.com

Δημήτρης Ελευσινιώτης:«Δε με ενδιαφέρουν οι «κορδέλες»…

52779911_173026747000742_3286016483884269568_n

«Γέννημα – θρέμμα» της Σαλαμίνας και μόνιμος κάτοικος της, ο πρώην Α/ΓΕΝ, Ναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης, έχει θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος του νησιού. Για τους λόγους της υποψηφιότητάς του αλλά και για το οραμά του για το νησί που σε λίγο καιρό θα γιορτάσει τα 2.500 χρόνια από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας μίλησε στο δημοσιογράφο του Armynow.net Γιώργο Μιχαηλάρη

 

«Δε με ενδιαφέρουν οι  «κορδέλες» αλλά να έχουν μπει σωστά θεμέλια σε σοβαρά έργα  ώστε η Σαλαμίνα να αποκτήσει τη θέση που σήμερα δεν έχει λόγω πολλών λαθών».

Τα λόγια αυτά του Ναύαρχου Δημήτρη Ελευσινιώτη και πρώην Α/ΓΕΝ στο Armynow.net περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο τη διαφορετική αντίληψή και νοοτροπία που έχει και αντιμετωπίζει την υποψηφιότητά του για Δήμαρχος στον ιστορικό δήμο Σαλαμίνας .

Στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων με καριέρα και κυρίως εμπειρία 40 χρόνων σε θέσεις ευθύνης και διοίκησης και με ένα μικρό πέρασμα από την πολιτική ως ΥΦΕΘΑ δεν θα μπορούσε να μην ήταν εύλογο το πρώτο ερώτημα στη συζήτηση – συνέντευξη που παραχώρησε στο Armynow.net για τους λόγους που έθεσε υποψηφιότητα για Δήμαρχος Σαλαμίνας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΤΗΣ

Ο Ναύαρχος όμως γέννημα θρέμμα της Σαλαμίνας δε δυσκολεύεται να απαντήσει:  «Ο αγώνας μου για τον τόπο μου την Σαλαμίνα και την προώθησή της είναι διαχρονικός και πολύχρονος. Από τότε που ήμουν Κυβερνήτης στην Φρεγάτα Κουντουριώτης την οποία παρέλαβα και μίλησα με περηφάνια για τον τόπο μου και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας».

Αυτό το γνωρίζουν πρώτοι και καλύτεροι οι ίδιοι οι κάτοικοι της Σαλαμίνας με τους οποίους μιλάει καθημερινά εκεί που ζούν και εργάζονται για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του νησιού.

«Στόχος μου, σημειώνει, δεν είναι κανένας άλλος από το να συμβάλω ώστε να επαναφέρουμε τη χαμένη αίγλη του τόπου μας. Να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να τα προβάλλουμε διεθνώς. Η διεκδίκηση της διοίκησης  του Δήμου, αποτελεί δέσμευση προσφοράς με μοναδικό στόχο την αναγέννηση του νησιού».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΤΗΣ

 

Διαχρονική προσφορά

Ο Ναύαρχος είναι γνωστός άλλωστε για τη μεγάλη πολιτιστική και κοινωνική δράση του και έχει αποδείξει με πράξεις την έγνοια του για τη Σαλαμίνα και ιδιαίτερα με την  έκδοση του βιβλίου  «Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας» κατά τη διάρκεια της αρχηγίας του στο Πολεμικό Ναυτικό για το οποίο μιλάει με μεγάλη υπηρηφάνεια. Είναι το βιβλίο το  οποίο προσέφερε σε όλες τις αποστολές και σε όλες τις συναντήσεις του εντός και εκτός Ελλάδος, προβάλλοντας έτσι την ιστορία του τόπου του. Το 2017, σε συνεργασία με τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού, επανεκδίδουν το εν λόγω βιβλίο συνεχίζοντας έτσι την προσπάθεια ανάδειξης του ιστορικού γεγονότος.

Μεγάλη η συμβολή του στον εκσυγχρονισμό του Ναυτικού Νοσοκομείου Σαλαμίνας και η δημιουργία του διαβητολογικού κέντρου Σαλαμίνας, το οποίο εξυπηρετεί δεκάδες κατοίκους.

Στα ίδια πλαίσια και η συγκρότηση ομάδας εθελοντών με βασικό όραμα την  πολιτιστική ανάδειξη της ιστορίας και των αρχαιοτήτων της Σαλαμίνας με αφορμή τον επικείμενο εορτασμό των 2500 χρόνων από την ναυμαχία της Σαλαμίνας με σκοπό την διεθνοποίηση του γεγονότος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΤΗΣ

Η σύγχρονη Σαλαμίνα

«Η σύγχρονη Σαλαμίνα όμως, θα περιγράψει ο Ναύαρχος Δημήτρης Ελευσινιώτης, έχει πολλά προβλήματα με το 80% των γηγενών κατοίκων στη πόλη του νησιού και αναρίθμητα εξοχικά που έγιναν μετά το 1970 με άναρχο τρόπο. Η περιφέρεια του νησιού κατοικείται από μεγάλης ηλικίας κόσμο που έχει ανάγκη βοήθειας στα θέματα, της υγείας, της συγκοινωνίας, των υποδομών.  Ένα νησί 96 τετραγωνικών  χιλιομέτρων, με πάνω από 60.000 μόνιμους κατοίκους που ο αριθμός τους υπερδιπλασιάζεται τους θερινούς μήνες, με απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο που δημιουργεί προβλήματα ιδιαίτερα στους απομακρυσμένους οικισμούς».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΤΗΣ

Απέναντι σε αυτά και ακόμα περισσότερα προβλήματα ο Δήμος είχε την ατυχία όπως θα πει να διοικηθεί από δημάρχους που σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα με την δικαιοσύνη και από άλλους που τον κήρυξαν σε πτώχευση. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που πήρε την απόφαση να διεκδικήσει τη Δημαρχεία με μια ομάδα όχι υποψηφίων όπως λέει αλλά «εθελοντών», ανθρώπων καταξιωμένων  στην τοπική κοινωνία με διάθεση να ξεμπλοκάρουν τη Σαλαμίνα από τη σημερινή κατάσταση.

«Η Σαλαμίνα δεν πείνασε ποτέ αλλά και δεν προόδευσε ποτέ» θα πει χαρακτηριστικά και θα συμπληρώσει ότι «η βασική επιδίωξη  μου είναι η ανάπτυξη, τα απαραίτητα έργα υποδομής και την βελτίωση της ποιότητας ζωής».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΤΗΣ

Ποια είναι η διαφοροποίηση του Δ. Ελευσινιώτη

Ξεκάθαρα όμως περιγράφει τι είναι αυτό που τον διαφοροποιεί για να τα καταφέρει ο ίδιος και η ομάδα του: «Δεν έχουμε μόνο τις γνώσεις και την εμπειρία, αλλά έχουμε και τη βούληση. Έχουμε ουσιαστική γνώση της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, έχουμε ανοιχτές πόρτες στους αρμόδιους φορείς και έχουμε ικανά στελέχη που θα υλοποιήσουν τις κατάλληλες μελέτες για να κάνουμε έργα». Είναι μεγάλο προσόν θα συμπληρώσει η μεγάλη εμπειρία που διαθέτω από τη καριέρα μου στις ΕΔ στη διαχείριση και διοίκηση και αυτό θα υποβοηθήσει σε όλους τομείς.

Επειδή η λέξη ανάπτυξη ακούγεται κάπως γενική ξεκαθαρίζει ο ίδιος ότι «Κινητήριος δύναμη θα αποτελεί η τουριστική ανάπτυξη αξιοποιώντας την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά μας και η διεθνής αναγνώριση της ναυμαχίας της Σαλαμίνας που σε λίγο καιρό θα γιορταστούν τα 2500 χρόνια της ιστορικής εκείνης στιγμής».

«Είναι κρίμα, τονίζει,  ένα πανέμορφο νησί με σημαντικά ιστορικά σημεία απέναντι από τον Πειραιά που καταφτάνουν δεκάδες κρουαζιερόπλοια να μην το πλησιάζει κανείς. Να μην υπάρχουν ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών και να μην αναδεικνύονται ο ιστορικός τόπος όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν σε σύγχρονο μουσείο σε 3D απεικόνιση την Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Είναι κρίμα να μην αναδεικνύεται η σπηλιά του Ευριπίδη ή το Σπίτι του Σικελιανού».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΤΗΣ

Αναγκαία η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του νησιού

Το πώς θα γίνουν όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα που έχει στόχο είναι συγκεκριμένος: «Υπάρχουν οι τρόποι που θα γίνουν, υπάρχουν εργαλεία  όπως ΕΣΠΑ, ΠΕΠ αρκεί να επιδιώξει κανείς να τα κερδίσει και ταυτόχρονα να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό και να το θέσει σε λειτουργία».

Αλλά υπάρχουν και  άλλα ζητήματα που η αντιμετώπισή τους δεν είναι οικονομικού χαρακτήρα θα συμπληρώσει ο Ναύαρχος και θα αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα στο ζήτημα της πυροπροστασίας καθώς το νησί τα τελευταία χρόνια έχει πέσει θύμα πολλών καταστρεπτικών πυρκαγιών. «Διαθέτουμε έναν από τους μεγαλύτερους πνεύμονες πρασίνου το δάσος στα Κανάκια το οποίο είναι απροστάτευτο καθώς το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου είναι άγνωστο αν έχει εκπονήσει τα προβλεπόμενα σχέδια και εάν έχουν δοκιμασθεί ως προς την λειτουργικότητα τους. Προσωπικά έχω συνεργασθεί περίπου τρία χρόνια με την κεντρική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και γνωρίζω πολύ καλά τι πρέπει να γίνει και τι έπρεπε να είχε γίνει από χθες».

Τα Γραφεία του Συνδυασμού του Δημήτρη Ελευσινιώτη είναι σε καθημερινή βάση γεμάτα από κόσμο καθώς η προεκλογική περίοδος έχει αρχίσει πλέον για τα καλά. Εκεί θα τον βρει κανείς καθημερινά να σχεδιάζει με τους συνεργάτες του με αισιοδοξία τα επόμενα βήματα όχι για να αλλάξουν σελίδα αλλά για να αλλάξουν κεφάλαιο όπως λέει και το κεντρικό σύνθημα της παράταξης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΤΗΣ

 

Ποιος είναι ο Δημήτρης Ελευσινιώτης

Γεννήθηκε το 1955 στην Σαλαμίνα στην οποία κατοικεί μέχρι και σήμερα. Το 1973 εισάγεται στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Ακολουθούν 38 έτη συνολικής επιτυχημένης πορείας. Για περισσότερα από 15 έτη υπηρέτησε σε πολεμικά πλοία. Το 1986 μετέβη κατόπιν εξετάσεων στo Μοντερέι των Η.Π.Α. για διετείς μεταπτυχιακές σπουδές στην επιστήμη των ηλεκτρονικών υπολογιστών (Master of Science in Computer Science) και ήταν εκ των πρώτων που αποφοίτησαν με μια τέτοια εξειδίκευση.

Από το 2000 έως το 2002 διετέλεσε Ακόλουθος Άμυνας στην Χάγη της Ολλανδίας. Το 2004 ανέλαβε για ένα χρόνο καθήκοντα ως Διευθυντής Κλάδου Επιχειρήσεων στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, εξασφαλίζοντας την εκ θαλάσσης ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων (2004). Το 2006 ανέλαβε Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων ενώ το 2008διετέλεσε επιχειρησιακός Υπαρχηγός Στρατηγείου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α΄ Υ/ΓΕΕΘΑ), για δυο χρόνια. Το 2010 επιλέχθηκε από το Κυβερνητικό Υπουργικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) ως Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού. Το 2012τοποθετήθηκε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Επίσης, κατά τη διετία 2016 – 2017 διετέλεσε με μεγάλη επιτυχία σύμβουλος στρατηγικής ανάπτυξης της επιχείρησης MSETT Hellas.

Είναι παντρεμένος με την Ελένη Τασιοπούλου με την οποία απέκτησε ένα παιδί τον Αλέξανδρο, από τον οποίο έχει αποκτήσει ένα εγγόνι.

Πηγή

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*